недоверие Румъния

Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява помощ при извънредни ситуации, и поиска достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, съобщи здравното министерство на страната.

Искането е отправено след телефонен разговор между министъра на здравеопазването Атила Цеке и комисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес в четвъртък. По думите на министъра, редица държави са обещали помощ.

Моноклоналните антитела имитират естествените защитни сили на организма и е доказано, че намаляват смъртността от COVID-19, когато се прилагат навреме на пациентите.

Румъния е втората най-слабо ваксинирана страна в ЕС, като само 33% от населението ѝ е получило поне една ваксина. Тя също така се справя с най-тежката вълна от коронавирусни инфекции до момента, с над 700 нови случая дневно на милион души.

Европейската комисия съобщи, че досега е доставила на Румъния 5200 флакона с лекарства с антитела, изпратени от Италия, както и 200 кислородни концентратора от медицинските резерви на rescEU, разположен в Нидерландия, и 50 кислородни концентратора от Полша. Дания ще изпрати 15 вентилатора и 8 кислородни концентратора.

„ЕС е с Румъния“, заяви комисарят по кризисните въпроси Янез Ленарчич, цитиран от „Политико“. „Румъния е много активен член на семейството на ЕС в областта на гражданската защита, който помага на други държави по време на пандемията. Последните доставки за Румъния доказват, че солидарността на ЕС действа и в двете посоки.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!