Начало Европа Румъния конфискува руско оръжие, пратено за Сърбия по Дунав, Русия отрича (ОБНОВЕНА)

Румъния конфискува руско оръжие, пратено за Сърбия по Дунав, Русия отрича (ОБНОВЕНА)

Букурещ отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия, предназначени за Сърбия като подарък, поради санкциите, наложени от Европейския съюз във връзка със ситуацията в Украйна, съобщи Министерството на външните работи в Букурещ, цитирано от ТАСС. Според местния телевизионен канал „Digi 24“ пратката е от 30 танка и 30 бронетранспортьора, изпратени въз основа на договор между Белград и Москва.

„Румънските власти обаче задържаха транспорта и конфискуваха оръжията“, предаде телевизията.

Ситуацията напомни за онази отпреди 20 години, когато президент на България бе Петър Стоянов и премиер – Иван Костов, а страната ни блокира руски транспортни самолети през въздушното си пространство на път за Сърбия в края на конфликта в Косово. Тогава Русия поиска въздушен коридор за прехвърляне на мироопазващи сили в нейната част от Косово, но тъй като искането не бе оформено според всички изисквания, не бе удовлетворен. Последваха още няколко ноти, като бе поискан и коридор за хуманитарна мисия, но в крайна сметка такъв бе отказан, докато Русия не се договори с командващия силите на НАТО в Косово.

Румънското външно министерство обясни, че за издаване на лиценз за транзит за превоз на военни материали, който може да се даде само на румънски оператор, трябва да бъдат изпълнени редица условия. Най-важното от тях е услугите на румънския оператор, предоставени въз основа на транзитен лиценз, да не обслужват интересите на физическо или юридическо лице, институция или организация от Руската федерация или да бъдат предназначени за използване в Руската федерация.

Това изискване е в съответствие с Решение на Съвета на ЕС 2014/512/PESC за ограничителни мерки, като се вземат предвид действията на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна, което е част от вътрешното законодателство на Румъния.

„Това условие не беше изпълнено в тази ситуация, така че съответният лиценз не може да бъде предоставен от компетентните румънски органи“ – заяви румънското външно министерство.

Скоро след съобщението обаче случаят със задържаното оръжие се замъгли до крайност, защото Министерството на отбраната на Русия отрече да е изпращало доставка към Сърбия.

„Всички твърдения за такива доставки и предполагаем арест на руски транспорт с бронетранспортьори са лъжа“ – завяват от военното министерство, предаде ТАСС.

Според съобщението всички договорени доставки за Сърбия вече са извършени в срок, в сътветствие с двустранните договори и международното право. От ведомството подчертаха, че износът на военна продукция за Белград се извършва въз основа на двустранното военнотехническо сътрудничество.

Според руското издание „Московский комсомолец“ решението на Румъния е в нарушение на Белградската конвенция от 1948 година за правото но корабоплаване по Дунав, в която участват СССР и Югославия. Казусът обаче не е толкова прост, тъй като тези две държавни образувания вече не съществуват, а Сърбия претендира да е правоприемник.

Ситуацията с транспорта на оръжия от Русия за Сърбия се утежнява от факта, че страната няма директен излаз на море и е обградена от държави-членки на НАТО.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук