Румъния би могла да изключи китайския гигант Huawei от бъдещата си 5G мрежа, става ясно от съвместно изявление на президентите на САЩ и Румъния.

В документа, подписан от Клаус Йоханис и Доналд Тръмп, се казва, че двете страни „ще се стремят да избягват рисковете за сигурността, съпътстващи китайските инвестиции в изграждането на 5G телекомуникационна мрежа.

Двамата държавни глави са подписали документа по време на посещението на Клаус Йоханис във Вашингтон.

Наскоро румънският президент изрази опасения относно евентуалното участие на Huawei в 5G-мрежата на страната, като добави, че Върховният съвет за национална отбрана (CSAT) ще обсъди този въпрос.

Румънската и американската делегации подписаха също меморандум за разбирателство, в който са описани условията, на които трябва да отговарят доставчиците на услуги, за да станат част от 5G-мрежата.

Едно от изискванията е кандидатът да не бъде под контрола на правителството на трета държава.

Букурещ прие своята „5G стратегия за Румъния” през юни, предвиждаща създаването на 250 000 работни места и инвестиции от 4,7 милиарда евро.

През четвъртото тримесечие на тази година ще бъде обявен търг за изграждане на мобилна мрежа от пето поколение.

Първоначално румънското правителство предложи да не бъдат изключвани китайски производители на оборудване.

САЩ се опасяват, че Huawei ще позволи на Пекин да шпионира комуникациите на държавите, които използват нейните продукти и услуги.

Смятан за световния лидер в свръхбързото 5G оборудване и световен производител на смартфони номер две, през май Huawei беше засегнат от задълбочаващата се търговска война между Пекин и Вашингтон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!