Италианският президент Серджо Матарела започва преговори с ключови играчи в сряда в опит да сложи край на политическата бъркотия в Италия в деня, след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка.

Конте подаде оставката си, след като атакува крайнодесния министър на вътрешните работи Матео Салвини за преследване на собствените си интереси, като дръпна щепсела на управляващата коалиция с антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З).

Като президент Матарела има важни правомощия, включително възможността да разпусне парламента, да свика избори и да избере премиери.

Ето някои от неговите варианти да измисли изход от политическата криза:

Малко вероятно коалиция

Преговорите между дълбоко разделените партии в Италия биха били трудни, въпреки че се обсъжда нов съюз между Д5З и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Това би взривило плана на Салвини да форсира предсрочни избори и да стане премиер, и би довело до ново правителство без неговата антиимиграционна Лига.

В опит да задейства алианса ПД-Д5З – по-рано почти немислим – бившият премиер от ПД Матео Ренци заяви, че няма да участва.

Мнозина от антиелитарната партия гледат на него като на елитарен политик, така че това потенциално отваря възможността за разговори.

Проевропейска коалиция

Романо Проди, бивш лявоцентристки премиер и бивш председател на Европейската комисия, предложи правителство на единството, включващо Д5З, ПД и дясноцентриската „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони.

Това ефективно ще обедини основните партии в коалиция срещу Салвини.

След година на силно критичната антиевропейска реторика на Салвини, Проди заяви, че новата коалиция ще позволи „реинтеграция на Италия като активен член на Европейския съюз“.

Вероятно такова правителството би било приветствано в Брюксел.

Предсрочни избори

Матарела отговаря за проверката на жизнеспособността на нова правителствена коалиция въз основа на предложения от политически партии.

Ако той вярва, че няма стабилно мнозинство, което да управлява, той може да реши да свика извънредни избори, вероятно в края на октомври.

Това би удовлетворило желанието на Салвини, като допитванията до общественото мнение предполагат, че неговата партия Лига и десните съюзници могат да спечелят.

Салвини може да бъде коронясан за министър-председател на Лигата в коалиция с антиимиграционните, анти-ЛГБТ Братя на Италия и „Напред, Италия“.

Правителството на технократи

Като алтернатива Матарела би могъл да реши да назначи нова администрация.

Това правителство на технократите ще управлява всекидневните задължения преди нови избори, вероятно догодина.

Това би позволило да се премине към бюджета за следващата година, за да се избегне автоматично повишение на данъка върху добавената стойност, което ще се отрази най-малкото тежко.

…и все пак

Макар и крайно малко вероятно, помирение между Лигата и Д5З не може да бъде напълно изключено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!