недоверие Румъния

Конституционният съд в Румъния реши най-после и в страната да се въведе съдебно преследване спрямо закона, както е във всички останали европейски държави, а не според формулировката „по неправилен начин”.

Това решение ще доведе до спирането на десетки дела. От него се оплака главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши. Причината е, че по този начин в бюджета няма да влязат близо 188 милиона евро, заради прекратени 245 съдебни дела за злоупотреба със служебно положение с щети.

Но очевидно, съдът е преценил, че правото и законите са по-важни от приходите дошли по  този начин.

Освен това съдът поиска от парламента или правителството да определят минимум на размера на нанесените щети, под който злоупотребата със служебно положение да не се преследва от закона.

Главният прокурор на НДБК говори и за страховете на държавните функционери да подписват документи, като посочи, че „тогава, когато един функционер купува материали за кметството и сгреши така, че да ги купи на цена, завишена с 800%, не е обикновена грешка”.

Ръководителката на антикорупционната агенция заяви още, че напоследък се правят опити за сплашване на прокурори.

Междувременно прокурорите от НДБК са наложили запор върху имуществото на разследваните по делото „Тел Друм” за злоупотреба с еврофондове, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, съобщи Медиафакс, позовавайки се на съдебни източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук