Полша подписа договор за доставки на втечнен природен газ от САЩ, обяви полската държавна нефтена и газова компания. Това е първият договор за доставки на американски втечнен газ, който е алтернатива на купуваната суровина от Русия.

„Предшествано от дългосрочния договор за доставки на втечнен природен газ от Катар и няколко доставки на място през 2017г., това споразумение показва, че навлизаме в ново ниво на глобална дейност на пазара на втечнен природен газ. Очакваме с нетърпение да работим с партньорите ни от САЩ, за да продължим да осигуряваме диверсифицирано предлагане в Полш”, обявиПиот Воцняк, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на PGNiG, държавна нефтена и газова компания на Полша.

Пет години е срокът на договора, а стойността му към настоящия момент не се уточнява. Голяма част от втечнения природен газ ще бъде предназначена за пазара в Полша и други страни от Централна Европа с цел да се повиши енергийната сигурност на този район, на който исторически е доминирал руският газ. Диверсификацията на енергийните доставки за страните членки на ЕС е задължително условие за намаляване на зависимостта от Русия, отбелязва Европейската комисия.

Полската държавна нефтена и газова компания е сключила договора за доставка на втечнен природен газ със американската компания „Сентрикъл Ел Ен Джи“, подразделение на едноименната британска енергийна компания.

Доставките ще стават от американския терминал Сабайн Пас в град Порт Артър, щата Тексас, на крайбрежието на Мексиканския залив, и ще се приемат на терминала в полския пристанищен град Швиноуйшче.

През октомври тази година полската държавна нефтена и газова компания участва и в обвързваща процедура „Отворен сезон” за резервиране на капацитет от планирания коридор за тръбопровод с 10 милиарда долара годишно, който ще свърже норвежкия континентален шелф с Полша през 2022г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!