Румен Драганов
на снимката:директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

Ние имаме 6 загубени години на Министерството на туризма, което имаше едно много некачествено управление, за щастие, сега имаме една промяна, която е насочена към вътрешния пазар и към българския турист, но ние 6 години не забелязахме, че има българи в България. Това каза специално за ДЕБАТИ.бг Румен Драганов, правейки оценка на изминалия летен туристически сезон.

„Независимо от лошата работа и политическата нагласа на тези, които управляваха туризма, се оказа, че ние сме развили устойчив туризъм. Тоест бавно и полека, включително и с помощта на Европейския съюз по различни европейски фондове, ние сме изградили една немалка база от къщи за гости, семейни хотели, семеен бизнес. Този семеен бизнес особено този, който включва каменни къщи, бавен огън – това са неща, които се търсят, това са висококачествени продукти и те се търсят от клиенти, които плащат много пари, но това не са чужденците с изтъркани подметки, които виждаме да слизат от тези чартърни полети, които сега ни липсват, които отиват в едни хотели, където ги карат на конвейерен принцип като ферма за щастливи кокошки.”, посочи Драганов.

Той допълни, че устойчивият туризъм у нас е висококачествен и до голяма степен е стъпил на основата на вътрешния туризъм.

„Ние сме създали изключително голяма база за устойчив туризъм, която е стъпила на вътрешният туризъм и това направи туризма това лято. Кой туризъм е неустойчив? Неустойчив е туризмът тогава, когато се правят едни крупни инвестиции в едни нечовешки места за настаняване на индустриален принцип, които разчитат на нискобюджетни туристи, които пристигат с нискобюджетни полети и които се обслужват от украинци, молдовци и някакви други.”

Драганов коментира още големите хотели от „индустриален” вид, голяма част от които не отвориха врати това лято заради липсата на чуждестранни туристи.

Цялото интервю с Румен Драганов очаквайте в понеделник в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук