Българският туристически продукт се възприема добре и на вътрешния, и на международния пазар. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Като цяло туризмът е стабилен. Ние предупредихме, че ще има стагнация, което означава, че тези, които работят в туризма ще харчат повече и ще получават по-малко. Към днешна дата се очертава така, че инвеститорите в туризма имат 17,5% повече разходи и около  4,3-4,8% по-малко приходи. Това е следствие на това, че се увеличи разходната част, включително за заплащане на българския и чуждестранния персонал, на който се плаща малко повече; издръжката на този персонал; енергоносителите – поскъпването на тока”.

И добави:

„Ние нямаме оттегляне, на който и да е голям туроператор – европейски или не, в следствие на некачествен туристически продукт, нито пък всичко това, което слушаме по отношение на българския туристически продукт, влияе на вътрешния пазар.”

По думите му юли и август са изключително натоварени месеци по отношение на пътуванията, както във вътрешността на страната, така и към морето.

„Например, Велинград отчита 18,5% ръст в приходите от туристическа такса. Може да се спекулира много дали затова е довела системата ЕСТИ, тъй като те са експериментален град, или нещо друго. Но като цяло не само Банско, но и Пампорово, монтирайки съоръжения, удобни за лятото, показаха, че и „зимните курорти”  са изключително атрактивни и през лятото с прохладна природа, красиви гледки”.

Цялото интервю с Румен Драганов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук