протест, Москва

Четиридесет хиляди души се включиха в протестния митинг в Москва днес, призовавайки за свободни избори, според неправителствена организация, която следи митингите, съобщи АФП.

Неправителствената организация „White Counter” съобщи във Фейсбук, че в днешния митинг са участвали около 40 000 души.

Митингът е разрешен от властите в Москва, след като на неразрешените протести преди дни повече от 1700 души бяха арестувани.

Повод за недоволството е решението на изборната комисия в Москва да не допусне десетки кандидати на опозицията до местния вот през септември, под предлог, че не са събрали достатъчно истински подписи на граждани, за да се кандидатират.

Нивото на одобрение на управляващата партия Обединена Русия е най-ниското от 2011 г. Рейтингът на президента Владимир Путин също е значително по-нисък от обичайните много високи нива. Неодобрението на гражданите се отдава на спадащия стандарт на живот в Русия.

Организаторите и участниците в протестите са предимно млади хора, които умишлено указват натиск върху силно хореографираната политическа система в Русия.

Въпреки техните действия, популярността на Путин остава над 60 процента, което е висок показател в сравнение с тези на ръководителите на други големи държави.

Преди няколко месеца, 66-годишният бивш офицер КГБ спечели с голяма преднина президентските избори в Русия, което му дава мандат да управлява поне до 2024 г

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук