Румен Гълъбинов
на снимката: Румен Гълъбинов

Ако оптимизацията на разходите в държавния бюджет започва от партиите, чрез намаляването на техните субсидии, нека да продължи и по посока на държавната администрация. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Румен Гълъбинов. По думите му драстичното орязване на партийните субсидии би имало положително въздействие върху държавния бюджет.

„От друга страна, сега има възможност да се намалят данъците, като цяло, щом ще намаляваме и разходната част. Правилно е да намаляваме разходната част на бюджета. Там би следвало да се проведе и една административна реформа за намаляване на държавните административни разходи. Това е сфера, касаеща цялата държавна администрация, която доста се увеличи и чиято издръжка се увеличава с всяка следваща година”, коментира Гълъбинов.

Според него, на фона на големия бюджетен излишък, е време за реформа в данъчната система.

„В този смисъл, тук има възможност за оптимизация – провеждане на определени данъчни промени, които да дойдат точно в този момент на излишък, за да може да увеличи едно планирано стимулиране и увеличение на потреблението, подобрение благосъстоянието на населението и съответно ръст на икономиката, вследствие на увеличен търговски и бизнес оборот”.

И добави:

„Сега е времето да се стимулира това потребление, чрез косвените данъци, какъвто е ДДС, така че, да се усети по джоба на всеки възможността за повече покупки”.

Цялото интервю с икономиста Румен Гълъбинов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук