На снимката: Василий Бойко-Великий

Бизнесменът Василий Бойко-Великий е обвинен в злоупотреба с няколко милиона долара от банката „Кредитен Експрес“, съобщиха официалният представител на следствието Светлана Петренко.

Бойко-Великий е известен като ръководител на руския аграрен холдинг „Руско мляко“, един от най-големите производители на биологични продукти в Русия и православен филантроп.

Според разследващите в периода 2013-2018 г. Бойко-Великий, притежаващ десет процента от акционерния капитал на банката, заедно с директора Алла Кабанова, главния счетоводител Мария Антонова и още четирима служители, откраднали от банката повече от 180 милиона рубли и 929 хиляди долара.

Те съставяли измамни документи за предполагаемо получени заеми и са взели парите на клиентите. Полицаите вече са установили 31 факти на разхищение, има проверка на други подозрителни операции.

Поради системната кражба, банката загуби лиценза си, а загубите на вложителите трябваше да бъдат възстановени от държавната корпорация „Агенция за гарантиране на влоговете“.

Седем заподозрени са задържани, обвинени са в присвояване на поверените им средства, извършено от организирана престъпна група. Адвокатът на Бойко-Великий заяви, че клиентът му не се смята за виновен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!