дело

Четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор от унгарски съд. Те са признати за виновни за смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха намерени натъпкани в камион, изоставен на австрийска магистрала през август 2015 г.

В окончателното решение на съда се казва, че трима от трафикантите няма да имат възможност за условно предсрочно освобождаване, а четвъртият ще лежи минимум 30 години.

Ръководител на групата трафиканти е афганистански гражданин, а съучастниците му са трима българи. Вината им е призната, защото отказват да спрат хладилния камион и да отворят вратите за малко въздух, въпреки молбите на затворените.

Мигрантите започват да ударят по вратите и да крещят за да привлекат вниманието на шофьора, но той не им е обърнал внимание, коментира съдията по делото.

Запис на телефонен разговор възстановява последните часове от фаталното пътуване. От него става ясно, че шофьорът и останалите трима обвиняеми съзнателно не са помогнали на задушаващите се мигранти.

Смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца от Сирия, Ирак и Афганистан шокира Европа.

Това е най-фрапиращият случай от този род. По маршрута през Балканите са минали от стотици хиляди, избягали от войната и бедността в Близкия изток, Африка и Азия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!