Румен Гълъбинов
на снимката: Икономистът Румен Гълъбинов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор и икономист Румен Гълъбинов коментира споровете около предложението за налагане на лимити на обезщетенията, които близките на пострадали и загинали при катастрофи могат да получат.

По негови думи подобни ограничения нарушават правата на потърпевшите да си потърсят дължимото им.

„По този начин се ограничават правата на лицата, които имат право да претендират – близки, роднини примерно ако човекът е загинал или е получил трайни увреждания или инвалидност, които понякога водят и до пълна загуба на работоспособност. Не трябва да се отменя възможността всеки да си получи достойното обезщетение.”

Гълъбинов бе категоричен, че законодателното предложение, което беше внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова не е било достатъчно добре обмислено, затова оттеглянето му е добре дошло, за да има повече време и дебати по въпроса.

Икономистът е на мнение, че трябва да се намери златната среда, която да удовлетворява и застрахователите, и потребителите. Един начин за това е да се намали леко горният праг на обезщетенията, който в момента е 10 млн. лева, а не да се въвежда междинен лимит.

Румен Гълъбинов заяви, че докато не са минали законодателните промени, не може да се изчисли с точност колко ще поскъпнат застраховките „Гражданска отговорност”, но по негови думи ръстът в цената няма да е драстичен.

„Много хора могат да бъдат засегнати ако наистина драстично се увеличат цените, но аз не смятам, че има основание за толкова драстично увеличение. Цената веднъж вече се вдигна през лятото във връзка и с проблемите с едно от застрахователните дружества, което фалира – „Олимпик”. Това беше може би формален повод за увеличение на цената.”

Цялото интервю с Румен Гълъбинов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук