НАТО учения

Учението „Единен тризъбец“ в Норвегия е пред завършване на втората си фаза – тази на полевите маневри. Това е най-голямото учение на НАТО от края на Студената война досега и може да се разгледа и като своеобразен отговор на руските маневри „Восток  2018“, които се състояха през септември.

За две седмици 50 000 войници от 31 страни отиграваха сценарии за защита на държава-членка, нападната от вражеска сила. Най-мащабните военни маневри в на Алианса за три десетилетия се провеждат на няколкостотин километра от границата на Норвегия с Русия.

В маневрите вече се включиха и норвежки бронирани подразделения. Резките смени на температурите са предизвикателство пред войските, но според командването тренирането на способност за адаптиране към бързо променящи се условия е ключов фактор за успеха.

„Единен тризъбец“ съдържа три фази. Първата бе разгръщане на войските за участие в учението. Тя започна още от август и продължи и през октомври. Втората бяха полевите маневри в периода 25 октомври – 7 ноември. В третата фаза е предвидено учение за командните постове – от 13 до 24 ноември.

Основните сухоземни действия се състояха в район южно от Трондхайм и северно от градчето Рена. по крайбрежието на Норвегия бяха активни военноморските сили, а въздушните тренировки се проведоха над Норвегия, Швеция и Финландия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!