В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Румен Гълъбинов прогнозира кога страната ни ще може да влезе в „чакалнята” на еврозоната и кога ще приеме еврото

Днес министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че България изпълнява в срок поетите ангажименти за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERMII и се очаква това да се случи през месец юли тази година.

Според Гълъбинов обаче страната ни не е свършила голяма част от задачите, за да бъде поканена в „чакалнята”, а това ще отнеме време.

„От списъка със задачи, които трябваше да изпълним, ние сме направили една голяма част, но има и други неща, които още не сме. Те вероятно ще са предмет и на последваща проверка от страна на ЕЦБ и еврогрупата. Така че вероятно още шест месеца до една година от средата на тази напред – това ще отнеме време, за да се свърши.”

Икономистът съобщи, че макар да бяха приети изменения в Закона за банковата несъстоятелност и да бяха извършени проверки на банките и небанковия сектор, все още има законодателни промени, които не са направени, а две от банките у нас трябва да попълнят капитала си, за да изпълняват евро-изискванията.

По думите на Гълъбинов е добре, че за България действат допълнителни изисквания в сравнение с последните приети в еврозоната страни – Латвия и Литва, за да е сигурно, че страната ни няма да получи икономически сътресения след смяната на валутата.

Икономистът не очаква която и да държава от еврозоната да блокира членството ни по политически причини и подчерта, че не трябва да изоставяме сремежа си към членство в Шенген.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!