В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Румен Гълъбинов коментира изказванията на премиера Бойко Борисов, че през месец юли България ще влезе във валутно-курсовия механизъм ERMII или т. нар. „чакалня” на еврозоната.

Експертът обаче подчерта, че макар страната ни да е изпълнила всички технически критерии за приемане на еврото, има още много какво да се направи и най-вече в сферата на реформирането на пазара на труда, пенсионната и здравната системи и образованието. Най-оптимистичният период, в който може България да влезе в еврозоната според Гълъбинов е 2022-2024 г.

„Трябва да се направи един план, да се изготви една програма, за да може не само да влезем в механизма ERMII и в банковия съюз или в т. нар. „чакалня” на еврозоната, а някакъв план за действие за реформи в България, така че да е реалистично между 2022 и 2024 г. да станем член на еврозоната. В противен случай ние можем да преседим в механизма ERMII и 10 години и да не можем да финализираме успешно членство в еврозоната.”

Парламентът не предприема необходимите мерки за приближаване на страната ни към еврото, смята експертът. По думите му от приетия миналото лято План за действие за присъединяване на България към ERMII, в който са включени и законодателни промени, засягащи банковия сектор, почти нищо не е направено.

Случаи като трансфера на съмнителни венецуелски пари в банка у нас и кражбата на 400 хил. лева от шефка на банков клон няма да се отразят на влизането на България в ERMII.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!