СДС, Румен Христов
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов

В ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ председателят на СДС Румен Христов коментира антиевропейската реторика, която през последните дни се засили.

 „България няма алтернатива, извън Европейския съюз. Ние сме малка икономика, абсурд е да мислим, че самостоятелно, във века на глобализацията, бихме оцелели. Аз смятам, че цивилизационният избор, който направиха всички българи, е правилният. Мястото ни е в ЕС. Дори СДС пледира за повече федерализъм в рамките на Европейския съюз. Той би помогнал на по-малки икономики, каквато е българската икономика”, коментира Христов.

И добави:

„Антиевропейското говорене не е от днес и то няма да приключи, защото масата на тези, които си харесват Русия, не са никак малка. Но не знам какво предлагат: да станем член на зоната на рублата, а не на еврото ли? Рубладжиите винаги са били доста”, риторично попита председателят на СДС.

Той е категоричен, че Русия търси дестабилизация на Балканите и в България.

„Нека да сме наясно – ние не сме против културата и постиженията на Русия и руския народ. Ние коментираме имперските амбиции на Русия през всички тези години, спрямо България. България е член на ЕС и НАТО, и трябва да отстоява тези свои ценности. Смятам, че ние в ЕС живеем много по-добре и трябва да забравим бленуванията си към това, което ни обясняват, че би се случило, ако взаимоотношенията между България и Русия се увеличат”, каза още Румен Христов.

Цялото интервю с председателя на СДС Румен Христов може да прочетете УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!