Румен Овчаров
Румен Овчаров отива на съд за безстопанственост

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Той е обвинен, че като като министър на икономиката и енергетиката в кабинета на „Тройната коалиция“ не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол“ ЕАД. Те са в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

През 2006 г. Овчаров е сменил съвета на директорите на „Мини Бобов дол“ заради влошени финансови резултати. Новото ръководство е представило на министъра три оздравителни плана, които били отхвърлени без мотиви. През пролетта на същата година две компании са порявили интерес към мините, като едната от тях е била предпочетена без търг. „Въпреки изискването за провеждане на търг при повече от един кандидат, Овчаров е дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, собственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД в удловията на пряко договаряне, казва прокуратурата.

Финансовите проверки на енергийното министирство впоследствие показали, че оздравяване на компанията не е било постигнато и тя продължава да работи на загуба. Проблемът се корени в ниския наем, който не покривал дори амортизационните разходи на предприятието.

Въпреки че бил запознат със ситуацията, Румен Овчаров не взел мерки за промяна. Според обвинението той е нарушил служебните си задължения, като е допуснал да се добиват подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоствяне на концесия.

Овчаров ще и отговаря за престъпление по служба, защото е  нарушил служебните си задължения с цел да набави облаги за частната фирма „Ораново“, която е получила под наем мините.

Бившият вицепремиер е с мярка подписка. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от три до десет години затвор, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук