русия дипломати

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че на Обединеното кралство е даден един месец да намали броя на служителите от дипломатическата си мисия в неговата страна до този на руските дипломати във Великобритания. Той връчи на британския посланик протестна нота заради „провокативните  действия“ на Лондон.

Т. нар. „пропрционални действия“  на руското ръководство идват в разгара на дипломатическа криза, предизвикана от отравянето с боен газ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в бритаския град Солсбъри на 4 март. 27 страни и НАТО споделиха позицията, че зад този акт стои Русия, и изгониха различен брой руски дипломати като ответна мярка.

Руското външно министерство призова в петък сутринта посланиците на всичики тези държави и им връчи протестни ноти. На посланичката на Лондон Лори Бристоу бе съобщено и решението за редукция на британския дипломатически състав до размера на руската мисия на Острова.

Москва гони и двама италиански дипломати и им даде срок от 1 седмица да напуснат страната, съобщи в изявление италианското външно министерство. Подобно нареждане са получили и служители от мисиите на Швеция, Финландия и Полша.

Британското правителство смята, че на базата на данните до момента най-вероятният поръчител на нападението срещу сем. Скрипал е Русия. Москва отрича всичко и, позовавайки се на липсата на доказателства, твърди, че обвиненията са основани само на предположения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук