Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия

Премиерът Борисов не казва какви доказателства иска от Великобритания, защото сам осъзнава абсурдността на това, което иска. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ бившият посланик на България в Москва Илиян Василев. По думите му това е разследване в развитие.

„Доказателствата могат да бъдат плод на анализ, защото това е много трудна материя. Ако това беше станало в България, отдавна щеше да е забравено, защото българските служби нямат капацитета да разследват подобен тип сложни престъпления, но британските служби имат. Те откриха и колония при Литвиненко, откриха и следите на нервнопаралитичния газ, и успяха по горещите следи да изведат логически съждението. Това е газ, който се произвежда единствено в Съветския съюз. Това е газ, който не е докладван по Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Деклариран е като унищожен, а очевидно не е”, каза Василев.

Той е категоричен, че отговорността е изцяло на Русия.

„В Русия има два типа отговорност – първият случай, при който нейни агенти по поръчка на Кремъл са го приложили и вторият – държавата не е оказвала  нужния контрол и е наела армия като на Вагнер в Сирия, за да свърши мръсната работата.

И в двата случая отговорността е изцяло, както при всеки случай с оръжия за масово поразяване, в Кремъл. Няма друго съждение”, каза Василев.

Цялото интервю четете в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!