Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев събра неправителствения сектор и професионалните организации на юристите на кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор.

„Обществото трябва да получи ясни критерии за избор на главния прокурор. Предстоят му тежки задачи и затова още на старта трябва да има високо обществено доверие“ заяви президентът Радев.

И добави:

„Най-важнато е обществото да има фокус върху тези въпроси. Важно е Как ще бъде изявена неговата независимост“.

От Асоциацията на прокурорите обявиха, че искат новият главен прокурор да е от системата на прокуратурата, а не както е било досега.

„Той трябва да е безспорен професионалист и да се ползва с доверието на работещите в системата на прокуратурата. Главният прокурор трябва да е визионер. Трябва да има комуникативност и диалогичност с колегите си и с обеществото. Да няма и сянка на съмнение за връзки с политиката и лобита. Главният прокурор трябва да има социална ангажираност към всички работещи в системата. Прокуратурата трябва да е щит и меч“, казаха от Асоциацията на прокурорите.

Владислав Славов от Съзюза на юристите обяви, че главния прокурор има ясно определени правомощия по Конституция. В момента той е облечен е в прекалено много власт.

Не трябва да приемаме че главния прокурор е водещата фигура в прокуратурата. Тя трябва да е по-независима“, заяви Славов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!