Преди една година двамата с г-жа Илияна Йотова прекрачихме прага на тази сграда, подкрепени от доверието на над 2 млн. българи. След изминали 12 напрегнати и много динамични месеци, днес е време да отчетем нашата дейност. Tака президентът Румен Радев започна пресконференцията по повод отчета от първата година на своя мандат. В него той обхвана най-важните събития, съгласно Конституционните правомощия на президента, кратък поглед на днешната действителност и основни насоки за по-нататъшна дейност, съобщава БНТ.

Ето част от цялото му изказване:

Мандатът започва с формиране на служебно правителство. Кабинетът на проф.Герджиков изпълни безупречно основната си мисия, проведе изрядни избори, подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството прояви характер и събра десетки млн. просрочени вземания и такси. Пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми. Аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище „София“.

Съставеното от мен служебно правителство отмени наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да възстанови наредбата без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация. След проведени консултации с всички парламентарно представени сили връчихме мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ г-н Борисов.

За първата година от мандата обнародвах 86 закона, на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват или не гарантират правата на българските граждани. Четири от ветата бяха преодолени. При 2 от тях обаче, са постигнати целените резултати – при Закона за концесиите и при Закона за бюджета за НЗОК. Отмяната на мораториума върху новите лекарства съхрани надеждата на множество тежко болни българи. Благодаря на парламента, че се съгласи изказаните във ветото аргументи.

В съответствие с предизборните си ангажименти, сезирах Конституционния съд относно СЕТА, върнах предложение на ВСС за нов председател на ВАС. Воден от убеждението, че духът на съдебната реформа предполага новоизбраният състав на съвета да потвърди легитимността на това предложение.

Външна политика

Външната политика е една от сферите, в която президентът има отчетливи правомощия. През изминалите месеци нотклонно се ръководих от принципите, издигнати в кампанията. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да печели приятели и партньори , а не врагове.

През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари – май 2017 г. представлявах България на 4 заседания на ЕС, на които предложих и аргументирах залагането на Кохезионната политика като приоритет в Римската декларация. Поставих въпроса за единна позиция на ЕС при чужда намеса в изборния процес на държава от съюза. Настоях за реална солидарност с държавите от първа линия по отношение на мигрантската криза и за ревизия на Дъблинския регламент. Внесох предложения за оперативен план за действие на ЕС при увеличаване на мигрантския натиск по нашата граница. Обосновах необходимостта от приемане на България в Шенген. Фокусирах вниманието върху сигурността, Европейската перспектива и свързаността на Западните Балканите. Подписах Римската декларация.

За този период проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че през 2018 г. , в която отбелязваме 140 години от Освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих.

През изминалите месеци представлявах България на сесията на общото събрание на ООН, на срещата на върха на НАТО, на Световната среща за климата в Париж, на Форума на трите морета и Мюнхенската конференция по сигурността. Считам, че България трябва да присъства активно и да подкрепя всички формати за многостранно сътрудничество, които са необходими инструменти за съхранение на мира и овладяване на ефектите от стихийната Глобализация.

Имах привилегията да бъда първия държавен глава приет от новия директор на ЮНЕСКО. Под моя егида се проведоха бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Вършава като на последният бяха подписани договори за 35 млн. евро.

Отношенията ни с Азербайджан показаха, че, когато президентската институция и правителството действат в синхрон резултатите са на лице. Директната авиолиния Баку-София е резултат на общите ни усилия. Правителството прие като реален ангажимент поканата отправена от мен към президента Илхан Алиев неговата страната да участва в битовата газификация на България.

Особено важен момент от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница. Срещнах се с българи в САЩ, Германия, Франция, Румъния, Полша, Гърция и Кипър. Бях впечатлен от трудолюбивите им усилия да съхранят връзката с отечеството и своята идентичност. Институцията полага усилия за тяхното подпомагане. В САЩ и Франция бе поставен въпрос за признаване на българския език като моторитетен. Освобождаването на Иво Антонов от гръцки затвор показаха, че българската държава е близо до всеки гражданин. Благодаря на гръцкия президент за оказаното съдействие.

Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили посветих не малка част от работата си за укрепване на Сектор „Сигурност“ , който смея да кажа е в критично състояние. На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко нито нова, нито стара ремонтирана техника. Проблемите на личен състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното.

Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън.

Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални.

Приетият антикорупционен закон бе слаб. С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха ангажиментите си формално. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща все повече в нотариат, който подпечатва указите на правителството. Когато най-висшият орган на държавата отслабва, отслабват всички институции. Според него корупцията деморализира цялото общество. „Свободата на словото е под въпрос.“ Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие и разбиране от Европа. Безразличието на Брюксел не трябва да ни демотивира, а да ни направи по-ревностни. Това е битка за нашите права“, подчерта президентът.

Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на защитата на демократичните права на българите, на върховенството на закона, подчерта президентът Радев.

Ще стимулирам дебата за свободата на словото, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!