Румен Радев

Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове.  Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на тактическо учение на полигона Корен край Хасково. Според държавния глава целта на режисирания скандал е да се отклонява вниманието.

Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“.

Румен Радев предупреди за опасната тенденция средствата на данъкоплатците да бъдат разходвани непрозрачно, а чрез бюджетното планиране изкуствено да се създава бюджетен излишък, който се използва безконтролно:

„Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръщат в правило, а хаосът – в норма. Примери – много, колкото искате. Затова трябва най-сетне да има обществено внимание, защото това са нашите пари. Това са пари и на нашите деца и внуци“.

Свидетелства за злоупотреби по думите на Румен Радев са милиардите, похарчени за магистрали с изключително съмнително качество и без обществени поръчки, и средствата, безотчетно отпуснати за язовири.

„Отдавна настоявам „Автомагистрали“ да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация“, заяви държавният глава.

 

Радев коментира и скандала около РЗИ и критиките, че не се е поставил под карантина, след като е бил контактен със заразен с коронавирус.

„Чувствам се в отлично здраве. Спазвам стриктно предписанията на РЗИ и относно тестване, и относно карантиниране. По закон има ясно определен орган, който е оторизиран и компетентен да налага и да отменя карантина, това е РЗИ“, допълни президентът.

Следвам стриктно правилата – така е разпоредило РЗИ, така изпълнявам абсолютно всичко. Няма да участвам повече и да коментирам, каза още президентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!