Румен Радев
На снимката: президентът Румен Радев

Победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци, нарекли себе си авнтюристи – така президентът Румен Радев окачестви Съединението по време на церемония по откриване на барелеф на левски в село Брестовица. Там той бе посрещнат от Павел Михайлов – кмет на община Родопи, част от която е селото, заедно с десетки жители и гости на Брестовица. Гостът гледа въстановката на посрещането и укриването на Васил Левски пред Влаховата къща, а след това откри паметна плоча на Апостола на свободата.

В словото си президентът изтъкна общобългарското единство при извършването на смелия исторически акт, като с това намекна за контраста със съвременното разделение в българското общество.

„Духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина. За мен е истинско удоволствие да бъда в този прекрасен край, където живописната планина се слива в плодородната равнина и тази среща хилядолетия наред дава буйно и вдъхновено вино, но и ражда хора, които през вековете съхраняват и предават българщината“, каза Радев.

„135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци. Зад тяхната дързост да предизвикат великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения“, посочи президентът.

„Дори в онези славни дни политиците успяха да бъдат на висотата на българския народ. Дейците на Съединението придадоха истински смисъл на мисълта на Левски, че трябват дела, а не думи. Поздравявам Брестовица и община Родопи и благодаря на всички, инициаторите за създаването на този барелеф“, завърши словото си държавният глава Румен Радев.

Освен него приветствено слово дължа и кметът Павел Михайлов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!