В Деня на независимостта държавният глава Румен Радев посети Велико Търново, където участва в националните чествания за празника. Той се качи на крепостта „Царевец“, където прие празничния караул. На историческия хълм прозвуча химнът на България и трибагреникът бе официално издигнат.

В словото си президентът заяви, че свободата и независимостта на България зависят от нас.

„Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България“, заяви президентът.

По думите му възраждането и триумфа на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико.

„Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта  се огласява именно от там. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световна сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого“, допълни Радев.

Държавният глава обърна внимание, че трябва да се гордеем с постиженията на предшествениците си. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум.

„За българите обявяването на независимостта е морална победа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили“, каза още той.

На церемонията присъстваха граждани и официални лица. Сред тях бяха служебният военен министър Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов, посланиците на Палестина, Индия, Мароко, Беларус, Египет и Емен, представители на държавната и местна власт, директори на различни служби, общественици.

Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която  ще започне в 21.15 часа и може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 часа небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук