Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Реалностите разкриват непрекъснато неподготвеността  на българското правителство по отношение на регламента на САЩ за сделките с военна продукция. Няма възможност за пазарлък за цената, защото тя е определена за определен пакет и може да се намали само с орязване на пакета, заяви президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ, основна тема на което бе развитието на сделката за закупуване на F-16. За нашите минимални изисквания офертата беше над 3 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане, каза той и поясни, че самолетът е само част от цял пакет, включващ компоненти като оборудване, въоръжение и обучение, който трябва да е налице, за да се постигнат нужните бойни способности.

Според Радев, ако един компонент от пакета не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват.

„За съжаление, дебатът за самолета отдавна се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности“, смята Радев.

Той отбеляза, че F-16 е самолет с високи бойни способности, но с такива също са „Юрофайтър“ и „Грипен“.

„Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддръжка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват. Реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на правителството по отношение на американското законодателство.
За да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин – орязване на пакета, и то жестоко“ – предупреди държавният глава.

„Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“ – изтъкна Радев.

Той уточни, че в сделката се явява скрит разход от около още 1 млрд. за инфраструктура и довъоръжаване до необходимата степен, който правителството трябва да плати, за да се внедри пълноценно новият самолет. По думите му ако не даде сега тези 3 млрд., изникват много въпроси,  например кога този самолет ще придобие пълната си боеспособност.

Президентът твърди, че изграждането на базата за Ф-16 в „Граф Игнатиево“ ще е изцяло за българска сметка. Освен това драстично е била намалена и бройката на ракетите „въздух-въздух“.

„Този пакет има по-малко на брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности“.

Според него „Су-25“, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, биха вършили по-добра работа от F-16 в този вариант.

„Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия – разкритикува правителството Радев – Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване.“

Президентът отговори на въпроси и по темата за историческия спор за Гоце Делчев и за ннеговото отношение към тази историческа личност..

„В Санкт Петербург очаквах, че този спор (за Гоце Делчев – б.а.) да избухне. Гоце Делчев е бележит български революционер. Искам да поздравя президента Пендаровски за неговата смелост. Това е само началото. Има голяма разлика между двата договора, има разлика между нашата декларация от 1999 г. и договорът между Македония и Гърция“, коментира Радев относно историческите различия със Северна Македония.

Президентът отхвърли обвиненията, че „гледа прекалено на Изток“, като се аргумантира със срещите си и със западни лидери. Той съобщи, че е получил лична покана от Си Дзинпин и след два дни ще лети до Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук