Половината касови апарати на ГКПП „Капитан Андреево“ не са свързани с НАП. Това каза на брифинг Румен Спецов,изпълнителен директор на НАП, във връзка с проведена акция на няколко гранични пункта, при която са открити нарушения на данъчното законодателство.

„Правим повторна проверка. Оказа се, че има касови апарати на пунктовете за лекотоварни и тежкотоварни автомобили, които не са свързани със системата на НАП. Тоест това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума не стига до отчетите на НАП. Тук сме, за да видим причината за това несъответствия“, коментира Спецов.

По думите му половината от касовите апарати на „Капитан Андреево“ не са свързани с НАП. „Същите нарушения установихме в „Лесово“ и Малко Търново“. Те се стопанисват от една и съща фирма. Това е лицето на България, когато влизате в страната, подчерта Спецов.

„Да кажем, че става въпрос за десетки милиони лв., които не са отчетени. Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, толкова леки коли, автобуси, половината от всички приходи не се отчитат“, допълни той.

„Санкциите могат да са огромни. Апаратите са стари модели, които не отговарят на изискванията. Искаме да изясним ситуацията, за да няма спекулации. Ще вземем под внимание и обясненията на фирмата защо е допуснат този начин на работа. Фирмата е част от тези в списъка, който проверяваме за високи касови наличности. Тя декларира изключителни касови налични – десетки милиони.“ Каза Спецов.

Той обясни, че проверката не е толкова лесна и не става за дни, а предстои цялостна проверка по всички линии на фирмата. Спецов каза, че ще бъдат поставени нови апарати, които да отговорят на изискванията и няма да се спира потока от автомобили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук