кметът на
На снимката: кметът на "Младост" Румен Русев

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост” Румен Русев се отрече от показанията, които е дал в досъдебното производство срещу отстраненият вече кмет Десислава Иванчева. Това той направи на днешното заседание на Специализирания наказателен съд, което започна с 1 час закъснение заради отсъствието на адвоката на третия обвиняем и бивш кмет на района Петко Дюлгеров, предаде БГНЕС.

В залата Русев каза още, че всички преписки са отивали при Иванчева с малки изключения, където се е бавела тяхната обработка. Той каза също така, че не е присъствал на разговор между Иванчева и инвеститор, в който тя да поиска дар за себе си. Русев се отрече и от показанието си, че за да задвижи преписка, Иванчева е изисквала да се направи дарение или да се приложи т. нар. социално корпоративна отговорност.

По отношение на сагата с бизнесмена Александър Ваклин, Русев каза, че е трябвало само да изчисли РЗП-то на строежа му и потвърди, че не е присъствал на срещи с него. На излизане от съдебната зала той отказа да отговори на журналистическите въпроси.

Продължават разпитите на шестима инвеститори и бизнесмени, които са имали взаимоотношение с районната администрация.

Светлана Дементиенко е един от свидетелите, която за БГНЕС каза, че преписката за строежа й се бави от април 2017 г. до днес.

„Папката ни беше арестувана в кабинета на Иванчева. Оставена без никакво движение, макар че за самото произнасяне по нашата процедура компетентен беше арх. Стефан Стефанов. Иванчева не му даваше тази възможност като не му даваше и папката ни – заяви Дементиенко – Тя каза още, че и да я съдя, няма да ми пусне преписката. И така леко ме навиваше да си даря имота, който да го преотредят за озеленяване независимо, че е определен за застрояване.“

Инвеститорът разкри, че търсела вариант да го обезщетят с друг терен, но за 8 месеца не успяха да намерят такъв парцел. Дементиенко опитала да придвижи преписката си като попитала дали отстраненият кмет желае да ремонтира или изгради детска площадка, тогава й казала „стига с тези площадки“, но не поискала нищо в замяна.

„След отстраняването на Иванчева, заповедта ми беше подписана, папката беше намерена и засега процедурата си върви поетапния ред“, уточни тя, добавяйки, че е претърпяла големи загуби до момента.

Стана ясно още, че взетото решение да бъде изменената мярка на Иванчева от задържане под стража в домашен арест все още не е стигнала в Апелативен специализиран съд. Решението на Специализирания наказателен съд от миналия четвъртък беше протестирано от прокуратурата.

„Всички свидетели са важни, които са разпитани в хода на досъдебното производство. Ще изчакаме произнасяне на въззивната инстанция. Очакваме отмяна на определението, след като го протестираме. След като веднъж е имало съмнение, че тя може да окаже натиск върху свидетелите сега няма защо това да отпадне като възможност“, коментираха от държавното обвинение и добавиха, че не могат да сключат споразумение със задържаните заради тежестта на престъплението, в което са обвинени.

Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха задържани при акция на 17 април. Повод за нея беше разследване за подкуп от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин. Съдът веднъж върна обвинението, а двете жени вече почти половин година практически лежат в затвор, като не е ясно докога ще се проточи това. Следващата седмица ще стане ясно дали Десислава Иванчева и Биляна Петрова ще си отидат у дома. Съдът постанови промяна в мерките им за неотклонение, тъй като вече са разпитани свидетелите, на които те биха могли да повлияят, ако са извън ареста. Двете жени бяха зрелищно арестувани, а Иванчева бе демонстративно държана окована, като беше водена и в болница с белезници, сякаш е опасен рецидивист.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук