Казармата в Русия е задължителна
Снимката е илюстративна

Подкупът за освобождаване от казармата в Русия скочи двойно, твърди базираното в Нидерландия издание Тhe Moscow Times. Според информацията рушветът, който донаборникът трябва да даде, за да получи документ, че е негоден по по медицински причини и не трябва да отбива задължителната военна служба, е достигнал 6000 евро.

„Посредниците, военните лекари и служителите във военните окръжия не искат друга валута освен евро“, разказва младеж пред изданието.

„Преди войната в Украйна цената за освобождаване от военна служба бе два пъти по-ниска. Даването на парите обаче не е гаранция, че младежът няма да отиде да набива крак“, пише Тhe Moscow Times.

Според медията самата процедура по издаването на документа била усложнена.Преди две години младежът е трябвало да отиде в болница три пъти: за диагноза, за нейното потвърждаване и да му се издаде документът, а след това да го предаде във военното окръжие. Сега документът има срок шест месеца. След изтичането на валидността му наборникът отново трябва да ходи в болницата, а след това и във военно окръжие.

„Руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин наскоро обяви мобилизационна кампания на наборни войници. Тя започна на 1 април и планирано да завърши на 15 юни. Очаква се в поделенията да влязат около 150 000 момчета. Това е рекорд за последните пет години. Преди в казармите влизаха средно около 135 000 души“, посочва изданието.

Всички руски граждани на възраст от 18 до 27 години са задължени да отидат в казармата. От нея са освободени хора с тежки здравословни проблеми и мъже, отбиващи алтернативна служба.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук