Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако посети Австрия. Това заяви австрийският министър по европейските и конституционните въпроси Каролина Едщадлер в интервю пред германското издание Der Tagesspiegel.

Тя обясни, че така Австрия ще изпълни задълженията си по международно и наказателно право. Припомняме, че нта 17 март Камарата за предварително производство на Международния наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на Путин и Мария Лвова-Белова, комисар на руския президент по правата на детето.

Преди изявлението на Едщадлер австрийското външно министерство потвърди, че ще изпълни задълженията си като страна по Римския статут и ще арестува и екстрадира Путин на Международния наказателен съд в Хага, ако той реши да влезе в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече обяви, че европейските страни, подписали Римския статут, трябва да изпълнят заповедта за арест на Путин и да го предадат на Международния наказателен съд. В същото време Унгария, която е страна по споразумението, оповести, че няма да направи това.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук