Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Русия вижда в изгонването на дипломатите от България целенасочено желание да се отрови атмосферата на приятелство между Москва и София и да се провали осъществяването на постигнатите по-рано споразумения, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние виждаме в поредицата от скорошни събития целенасочено желание и намерение да се провали осъществяването на постигнатите в последните месеци двустранни споразумения и да се отрови атмосферата на приятелство и взаимноизгодно сътрудничество, които трябва да преобладават в отношенията между нашите страни и народи. Ние си запазваме правото за ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокативни стъпки лежи на българската страна“, каза тя.

На 24 януари българското външно министерство обяви за „персона нон грата“ един руски дипломат, а член на техническия персонал на руското посолство в София – за неприемливо лице. Двамата служители на посолството имаха 48 часа за напускането на страната ни.

Мария Захарова отново повтори тезата на руските власти, че България не е предоставила материали и доказателства за изгонването на двамата дипломати. Тя също така припомни, че ден по-рано, на 23 януари българската прокуратура е обвинила трима руснаци за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. Според нея тази история е поредният елемент от антируската кампания, зад която стоят представители на политически елит на страната.

Прокуратурата изпрати миналия петък писмо до министерството на външните работи относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за „персона нон грата“ един руски дипломат, а за „неприемлив“ – член на техническия персонал на руското посолство в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР в петък, за да получи нотите. На двамата бе даден 48 часа срок да напуснат страната.

България получи мощна евроатлантическа подкрепа. Посолствата на, САЩ, Великобритания и Канада подкрепиха усилията на страната ни за пресичане на „чуждите зловредни действия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!