коронавирус
Снимка: MGN

Американските здравни власти съобщиха за първия случай в Америка на предаване на коронавирус от човек на човек. Става дума за мъж, който се е заразил с болестта от съпругата си.

„Вторият човек в Илинойс, който има положителен тест за коронавирус, е жител на Чикаго и е съпруг на първия потвърден случай, свързан с пътуване в Илинойс“, казва Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Първият потвърден случай се отнася до жена на шестдесет години, която наскоро пътувала до Ухан. Съпругът й не пътува до Китай. Дженифър Лайдън, главният лекар на щата, заяви, че състоянието на мъжа е „стабилно“ и че положението му се влошава от някои скрити медицински състояния.

Както федералните, така и щатските служители обаче подчертаха, че патогенът не се разпространява широко в общностите и общият риск за американците остава нисък.

Последният случай довежда до шест общия брой потвърдени пациенти с вируса в САЩ.

Към четвъртък около 7 700 случая са потвърдени в Китай – страната, от която плъзна вирусът. Има поне 170 смъртни случая. Вирусът се е разпространил от град Ухан в Китай в повече от 15 страни, като около 60 случая са в Азия, Европа, Северна Америка и наскоро се появи в Близкия изток.

Не са оповестени смъртни случаи от вируса извън Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!