Либия, Триполи, конфликт

Пратеник на ООН обвини чуждестранните участници, че продължават да се намесват в конфликта в Либия в нарушение на ангажиментите, поети на международна среща в Берлин този месец. Изказвайки се пред Съвета за сигурност на ООН Гасан Саламе предупреди, че „тези маневри за непрекъснато снабдяване и на двете страни заплашват да ускорят нов и много по-опасен конфлакт“. Повод за изказаните опасения е наблюдаваният турски морски конвой за доставки в Либия.

„Те нарушават духа и писмото на Берлинската конференция – каза Саламе на брифинг пред 15-членния съвет – Призовавам страните в конфликта и техните чуждестранни спонсори да се откажат от безразсъдни действия и вместо това да подновят изразения си ангажимент да работят за прекратяване на огъня“, добави той.

Неговите коментари дойдоха след като френски военен източник заяви, че през тази седмица от френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“ били забелязали турски боен кораб да придружава товарен кораб, доставящ бронирани автомобили до либийската столица Триполи в нарушение на ембаргото на ООН. Товарният кораб „Бана“ акостира в пристанище Триполи в сряда, каза източникът, който поиска да остане анонимен.

Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса и да подкрепят оръжейното ембарго, за да помогнат за прекратяване на продължителната гражданска война на Либия по време на среща на върха в германската столица на 19 януари.

Саламе заяви, че е „силно притеснен“ от военните подкрепления и за двете страни в конфликта, въпреки обещанието за спиране на доставките на оръжие на воюващите. Той каза, че те увеличават „призрака на по-широк конфликт, обхванал по-широкия регион“.

Либия е разкъсвана от битки между враждуващи въоръжени фракции след въстанието, подкрепено от НАТО през 2011 г., при което беше свален и убит диктаторът Муамар Кадафи. Воюващите страни се ръководят от генерал Халифа Хафтар и ръководителя на признатото от ООН правителство в Триполи Файез ал Сарадж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!