протест, Русия, Москва

Силите за сигурност са задържали над 1400 души в Русия в сряда по време на протести срещу мобилизацията, съобщиха от правозащитна организация, часове след като президентът Владимир Путин нареди първия военен набор в Русия след Втората световна война. Арести, съответно и протести, е имало в 38 руски града, предаде „Ройтерс“. 

Независимата група за наблюдение на протестите ОВД-Инфо съобщи, че според информацията, която е събрала от 38 руски града, до късно вечерта са били задържани повече от 1311 души. Към сутрешните часове днес информацията беше за близо 1400 души.

Организацията заяви, че тези данни включват най-малко 502 души в Москва и 524 души в Санкт Петербург, втория по население град в Русия. 51% от всички задържани са жени, казва още организацията.

В изявление на официалния представител на руското вътрешно министерство Ирина Волк, цитирано от руските информационни агенции, се казва, че полицаите са пресекли опитите за организиране на т.нар. малки протести.

„В редица региони имаше опити за организиране на неразрешени акции, които събраха изключително малък брой участници“, е цитирана да казва Волк.

От кадри в социалните мрежи обаче виждаме големи протести с много хора.

„Всички те бяха спрени. А лицата, които нарушиха законите, бяха задържани и отведени в полицейските управления за разследване и установяване на отговорността им.“

Еднопосочните полети от Русия поскъпнаха и се разпродадоха бързо в сряда, след като Путин нареди незабавното свикване на 300 000 резервисти.

„На 21 септември, след дълго прекъсване, в цяла Русия отново се провеждат масови антивоенни митинги“, пише организацията.

„От края на февруари, когато руската армия нахлу в Украйна, Владимир Путин и други високопоставени служители многократно заявяваха, че ще се проведе „военна операция“, без да се обявява мобилизация. Плановете за бързо превземане на Украйна се оказват неуспешни и до септември украинските въоръжени сили поемат инициативата и започват успешна офанзива“, казва се още в тяхното съобщение.

„Антивоенният протест в Русия не е спирал от 24 февруари насам: до 21 септември преброихме 16 500 ареста, полицаите са съставили почти четири хиляди административни протокола за статия, дискредитираща армията, а 245 души са станали обект на наказателни дела. От дълго време обаче не е имало големи масови акции. Решението на Путин да мобилизира хората отново излязоха по улиците, като в много градове през целия ден се провеждаха митинги. Много политически сили призоваха за протести“, казват още ОВД-Инфо.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук