Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия, че използва хранителните доставки като „невидима ракета срещу развиващите се страни“ и обвини Кремъл за задаващата се световна продоволствена криза, което накара посланика на Москва в ООН да напусне заседанието на Съвета за сигурност.

Шарл Мишел се обърна директно към руския посланик Василий Небензя на заседанието на Съвета в понеделник, като каза, че преди няколко седмици е видял милиони тонове зърно и пшеница, заседнали в контейнери и кораби в украинското пристанище в Одеса „заради руски военни кораби в Черно море“.

Той каза, че атаките на Москва срещу транспортната инфраструктура и съоръженията за съхранение на зърно на Украйна пречат на държавата да засажда и прибира реколтата.

„Това повишава цените на храните, тласка хората към бедност и дестабилизира цели региони“, каза Мишел. „Русия е единствената отговорна за тази надвиснала продоволствена криза. Русия сама.“

Мишел обвини руските сили в кражба на зърно от окупираните райони в Украйна, ки заяви, че Русия „прехвърля вината на другите“.

Небензя напусна, давайки мястото на Русия на друг дипломат. Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски каза по-късно в руския канал на Telegram, че коментарите на Мишел са „толкова груби“, че руският посланик е трябвало да напусне залата на Съвета за сигурност.

По-късно Небензия каза пред „Ройтерс“: „Не можех да остана“, твърдейки, че това е заради „лъжите, които Шарл Мишел дойде да разпространява“.

На фона на влошаващата се световна продоволствена криза държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че има „достоверни доклади“, че Русия „краде“ износа на зърно от Украйна, за да го продава с цел печалба.

Цените на зърнените храни, олиото за готвене, горивото и торовете се повишиха след инвазията, която започна на 24 февруари. Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също е износител на торове, а Украйна е износител на царевица и слънчогледово олио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук