Допинг, Русия

Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков настоя, че страната е изпълнила условията на ИААФ, след като Международната федерация на лекоатлетическите асоциации гласува забраната за участие на руски състезатели да остане в сила. ИААФ гласува през уикенда за 11-ти път да оставят в сила забраната, въведена за първи път през ноември 2015 след доказателства за огромен допинг скандал.

Участието на Русия на Световното първенство по лека атлетика в Доха остава под въпрос.

„Разочаровани сме от решението на ИААФ“, заяви Поздняков за местната информационна агенция ТАСС. „Въпреки че от руска страна бе изпълнено абсолютно всяко едно условие…позицията на Международната федерация така и не се промени“, добави той.

Последният доклад на работния екип на ИААФ, който е натоварен с разследването на скандала, отбеляза някои позитиви от страна на Русия. Сред тях са изплащането на 2.8 млн. евро на работния екип за разследването, както и достъп до московската лаборатория в центъра на допинг скандал между 2011-2015.

Но от работния екип на ИААФ добавиха и някои негативи, сред които този, че руски треньори, които са със спрени права, продължават да тренират спортисти. Също притеснителна бе история, публикувана в „Sunday Times“ на 2 юни, в които се споменава, че официални лица от Руската лекоатлетическа федерация (РУСАФ) са фалшифицирали документи, за да покажат, че Данил Лисенко, сребърният медалист на висок скок от Световното през 2017, е бил твърде болен, за да сподели къде се е намирал, след като не успял да се яви за допинг проби.

Последният международен форум, на който Русия взе участие, бе Световното първенство в Пекин през 2015, но дузина от руските атлети, които получиха зелена светлина за участие от ИААФ, се състезаваха под неутрален флаг. Следващата възможност, която Русия ще има за отхвърляне на забраната, ще бъде на събрание на Съвета на ИААФ в Доха, само дни преди Световния шампионат между 27 септември и 6 октомври в катарската столица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!