НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа в отговор на появата на руските „Новатор“. Вместо това алиансът ще се съсредоточи върху укрепването на технологиите за отбрана, информира „Дойче Веле“. Блокът възнамерява през 2020 г. да отговори на разполагането от Русия на крилати ракети 9M729 „Новатор“ с редица отбранителни мерки, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

„Що се отнася до ракетите 9M729, ние като отговор ще работим по системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, над конвенционалните оръжия, за засилване на състоянието на бойна готовност и за ускорена тревога в случай на изстрелвания“, каза той пред ДПА.

По думите му страните от НАТО вече са се споразумели за подходящи мерки. Столтенберг подчерта още веднъж, че разполагането на 9M729 е нарушение на ДРСМО.

„Това е част от руската стратегия за инвестиране в съвременни технологии – включително в съвременно ядрено оръжие“, заяви секретарят на алианса.

Столтенберг подчерта, че НАТО няма да отговори на Русия чрез разполагане на собствени ракети в Европа.

Според западните разузнавателни агенции, Русия не само е тествала, но и е приела на въоръжение най-малко 64 крилати ракети 9M729. Съединените щати и НАТО смятат, че създавайки ракета 9M729, способна да лети на повече от 500 километра, Москва нарушава ДРСМО и това бе една от причините за излизането на Вашингтон от договора. Руската страна твърди, че 9M729 е заредена с такова количество гориво, че ракетата не може да преодолее 500-километровото разстояние.

В началото на февруари 2019 г. ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео обяви прекратяването на участието на страната в Договора за ракети със среден и малък обсег. На следващия ден руският президент Владимир Путин нареди на руското външно министерство и Министерството на отбраната да спрат по-нататъшните опити за преговори по това споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!