коронавирус
/снимка: Рixabay/

Русия потвърди 232 000 случая на заразени с коронавируса, което я прави втората в света страна по брой на заразените след САЩ, съобщи Би Би Си.

През последните 24 часа в страната са регистрирани 10 899 инфекции – десети поред ден този брой е над 10 000.

Сред заразените е говорителят на президента Владимир Путин – Дмитрий Песков, съобщават местните медии.

Той е поредният високопоставен чиновник, който даде положителен тест, след като премиерът Михаил Мишустин се зарази.

Новината идва в деня, след като президентът Путин облекчи ограничителните мерки в страната. Работниците във фабриките и строителството се върнаха на работа днес, въпреки че Путин даде свобода на регионалните управници да определят ограничения в зависимост от местните обстоятелства.

Междувременно властите в Санкт Петербург потушиха пожар в интензивно отделение на болница, при което загинаха петима пациенти с коронавирус и принудиха евакуацията на около 150 души.

Премиерът Мишустин се тества положително за коронавирус преди две седмици. Оттогава министърът на културата Олга Любимова също е диагностицирана с вируса, както и строителният министър Владимир Якушев и един от заместниците му.

Г-н Песков заяви пред агенция ТАСС, че за последен път се е срещнал лично с президента Путин преди повече от месец. Владимир Путин работи отдалечено от резиденцията си извън столицата, а ат Кремъл потвърдиха, че здравето му е добре защитено.

Президентът обяви края на шестте седмици „неработни дни“ в телевизионно обръщение вчера. От днес руснаците започнаха да се връщат на работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!