Днес на извънредно заседание в Парламента окончателно бяха приети мерките в Закона за здравето, с които да може извънредното положение, въведено в странта заради пандемията от коронавирус да приключи на 13 май, след това обаче ще могат да продължат да действат част от мерките.

Управляващи и опозиция още в самото начало на дебатите по второ четене на Закона за здравето влязоха в спор по отношение на това дали коронавирусът да бъде записан като опасен или като не особено опасен вирус. Според депутата от левицата проф. Георги Михайлов в законопроекта „инфекцията е издигната на пиедестал, който не заслужава”.

Според него неправилно в текста е записано, че заболелите от инфекцията лица подлежат на задължително лечение.

На тезата на левицата се противопостави председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която съвсем наскоро пребори заболяването.

Въпреки „протестите” на юристи и професори по право, че само парламентът има право да обявява извънредно положение, днес тези правомощия бяха делегирани на Министерския съвет.

Първоначалното предложение бе това да става с решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерския съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

Депутатите още решиха всички санкции за неспазване на противоепидемичните мерки да останат и след 13 май.

От БСП предложиха размерът на санкциите да бъде намален, но това предложение не беше прието. Предполага се, че тези санкции ще останат до 2 месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

Бяха гласувани и редица мерки в ползва на туризма.

От 13 юли хотелите и местата за настаняване започват работа, но при стриктно спазване на определени санитарно-хигиенни условия, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сред мерките са още държавна субсидия за чартърни полети на български авиокомпании, които возят туристи за страната. Сумата ще бъде в размер на 35 евро на седалка за самолетите над 100 места, а мярката ще продължи да действа в следващите две години.

Цените на шезлонгите и чадърите ще бъдат наполовина по-евтини спрямо миналата година, като при установяване на нарушение предвидената глоба е до 50 хил. при първо и до 100 хил. при второ провинение. Мнозинството в Парламента подкрепи и намаляването на концесионните такси.

60 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов стаж и още 2 месеца да останат мерките за защита на длъжници, решиха още депуатите.

Беше взето и окончателно решение, че учебната година ще завърши онлайн. Изпити след 4-и и 10-и клас тази година окончателно няма да има.

Депутатите решиха още, че всеки, който се е заразил с Covid – 19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук