Винаги се е знаело, че агресивните хулигани и побойници се опитват да компенсират нещо, което им липсва. Оказва се, че това е било по-малък мозък.

Проучване разкри, че хората, които крадат, тормозят и лъжат, имат по-малък мозък в сравнение с обикновените хора, като упоритото антисоциално поведение е причинено от анормални промени в мозъчната структура, съобщава „Сабах“.

Според изследванията, публикувани в списание „The Lancet Psychiatry“, откритията предоставят доказателства, предполагащи, че хората, които проявяват постоянно антисоциално поведение като лъжа, кражба, импулсивност, агресия и липса на загриженост за другите (с други думи, социопатично поведение) имат основни невропсихологични различия.

Като част от изследването учените сканират и анализират резултатите от ЯМР на 700 индивида, разделяйки доброволците на три групи, категоризирани по поведението им. Първата група е от хора без анамнеза за трайно антисоциално поведение, втората с нарушения на антисоциалното поведение само в юношеска възраст, а третата с антисоциално поведение през целия живот.

Установени са характерни разлики в структурата на мозъка при 80 индивида с упорито антисоциално поведение дълго след юношеството. При 45-годишен субект, който от детството е проявявал антисоциално поведение, е установено, че има намалена външна повърхност и по-тънка кора в части от мозъка, свързани преди това с такова поведение.

Индивиди с упорито антисоциално поведение имат по-малка средна повърхност и по-ниска средна дебелина на кората от хората, които не проявяват подобно поведение.

„Възможно е структурната разлика в мозъка им да затруднява развитието на социалните умения“, казва д-р Кристина Карлиси от Университетския колеж в Лондон, водещ автор на изследването.

Карлиси добави, че такива хора се нуждаят от повече съпричастност и „биха могли да се възползват от повече подкрепа през целия си живот“.

Въпреки че проучването отваря много врати за бъдещи проучвания, са необходими още изследвания, за да се определят по-силните причинно-следствени връзки между антисоциалното поведение и анормалната мозъчна структура, като се вземе предвид дали подобни структурни разлики са резултат от генетика или околна среда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!