Кадър от спонтанния протест пред руското посолство на 24 февруари т.г. - денят, в който Русия нападна Украйна. Снимка: БГНЕС.

„Ситуацията с таврийските българи, които са под руска окупация в Украйна е сложна“. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова по време на пресконференция. Тя уточни, че става дума за общини в Запорожка област. „Български неделни училища там са закрити“, съобщи тя.

„Забранено е да се преподава български език в тези области. Въпреки това ние имаме контакт с тях и готовност във всеки един момент, когато това е възможно, да подновим работа с тях. Мнозина са бенефициенти по програми за финансиране на училища, като в момента, когато това е възможно, дейностите ще бъдат възстановени“, заяви Манджукова.

Българските неделни училища в свободните части на Украйна работят.

Български език се преподава, защото училищата от системата на образованието на Украйна функционират. Във всяко населено място могат да преценят дали да работят присъствено или дистанционно, стана ясно още от думите ѝ.

Тя отбеляза, че се налага в Агенцията да бъдат внимателни в инициативите и това, което правят по отношение на работата с българите в Украйна.

„По-важно е нашите сънародници в Украйна да усещат загрижеността ни и да знаят, че ние правим нещо за тях. Поддържаме контакт с всички български общности и организации. Наясно сме с това от какво те имат нужда и намираме начин да им помогнем, но не смятаме за необходимо да го афишираме“, подчерта директорът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук