Регистрираната безработица остава рекордно ниска за ноември

Безработицата у нас през ноември е 4,4%, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност на показателя за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. На годишна база също се отчита спад, който за този ноември е 0,4 %.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 145 431. Това е увеличение с 3444 души повече спрямо отчетените през октомври.

През месеца са регистрирани нови 23 744 безработни. Те са с 1738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко спрямо регистрираните през ноември 2021 г.

Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

През ноември работа са започнали 11 416 души, а работа чрез бюрата по труда са открили 255 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 19,2%, следват тези в търговията – 13,4%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,1%, държавното управление – 5,3%, строителството – 5,8% и други.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, персонал, полагащ грижи за хората, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, преподаватели, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8439.

Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (28,9%), следват търговията (13,6%), държавното управление (10,2%), образованието (8,1%), хотелиерството и ресторантьорството (7,7%) и административните и спомагателните дейности (7,0%).

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук