Си Дзинпин и Владимир Путин

Русия и Китай поискаха ООН да свика заседание на Съвета за сигурност, заради „изказвания на американския официални лица, за планове да бъдат разработени и разположени ракети със среден обсег на действие.“, съобщава Ройтерс.

Москва и Пекин смятат, че заседанието на 15-членния съвет трябва да се фокусира върху „заплахи за международния мир и безопасност“ и поискаха да бъде изслушан Изуми Накамицу, който ръководи експертите по разоръжаване на ООН.

Пентагонът обяви в понеделник, че са тествали конвенционална, крилата ракета, която е поразила целта си след полет от над 500 километра.

Това е първият подобен тест, откакто САЩ излязоха от подписания през 80-те Договор за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМОД).

Американският министър на отбраната Марк Еспър каза по темата в телевизионно интервю, че САЩ трябва да са способни „да отговорят на лошото поведение на Китай“.

По-рано, по време на посещение в Австралия, Еспър каза още, че подкрепя идеята в най-скоро време в Азия да бъдат разположени ракети земя-земя със среден обсег на действие.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че САЩ са способни да разположат нови крилати ракети в Полша и Румъния, което Москва счита за заплаха, на която трябва да отговори.

Съединените щати обявиха, че нямат планове да разполагат нови ракети в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!