За пръв път от 15 години, подводница с екипаж се спусна до останките на кораба Титаник.

Международен екип осъществи 5 спускания в Атлантическия океан, до останките от известния кораб, които са на дъното, на дълбочина 3800 метра.

Наблюденията им показали, че останките са във видимо по-лошо състояние, отколкото са били при предишното наблюдение.

Особено силно гниенето било видно на десния борд на кораба.

Историкът Паркс Стивънсън казва: „Ваната в банята на капитана е любима снимка на ентусиастите, които изучават кораба. Нея вече я няма. Цялата палуба от тази страна рухва, като гниенето само ще се засилва.“

Според Стивънсън, следващият етап от разрухата на Титаник ще е сриването на част от покрива на кабините на носа, което ще закрие изгледа към вътрешността на кораба.

Силните океански течения, солената вода и бактерия, която яде метал са трите фактора, които разрушават останките на Титаник.

Корабът е на океанското дъно от повече от 100 години, като се намира на около 600 километра от бреговете на канадската провинция Нюфаундленд.

Пътническият лайнер, който е бил най-големия кораб от този вид по това време, катастрофира в айсберг. От 2200 пътници и екипаж загиват над 1500.

Експедицията за оглед на Титаник се прави от същия екип, който наскоро се спусна до дъното на най-дълбокото място в Световния океан – Марианската падина.

Спусканията се правят със специална подводница, носеща името Ди Ес Ви Лимитинг Фактор (DSV Limiting Factor). Тя е дълга 4,6 метра, висока 3,7 метра и е производство на американската компания Трайтън.

Управлението на подводницата около останките на Титаник не е лесно, заради силните течения в района.

Корабът лежи на дъното разцепен на две основни части, които са на около 600 метра една от друга.

Спусканията на подводницата бяха заснети от компанията Атлантик Продъкшън, която ще направи документален филм.

Освен наблюдение, подводничарите провеждат и редица проучвания. Те изследват живота на тази голяма дълбочина и ниски температури, както и скоростта, с която гният различните видове метал при тези условия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!