Иво Инджев
на снимката: Иво Инджев

Модата с употребата на “тайни клиенти” с цел да бъдат проверявани търговци от държавата се пренесе и в ядрената енергетика. В ход е операция “тайни българи” с ядрен апетит.

 

Така прозвуча изненадата, наречена от министър Теменужка Петкова “приятна”, според която тайни български инвеститори искат да строят АЕЦ “Белене”. Само че не се знаело кои са те. Освен един, разконспириран от медиите вече като Христо Ковачки, който съвсем явно играе в енергетиката от години купувач на стари активи, които състарява още повече чрез изсмукване на остатъчната им стойност като енергиен вампир. Справка: гледката на разкостените бивши фабрики, цехове и складове на входа на Перник откъм пътя от София, която може да служи за естествен декор за филм на ужасите.

 

Криеницата на тайните българи напомня на вица за героичната биография на Тодор Живков, измислена от неговите ласкатели. Според иронизаторите, той се борел срещу фашизЪма като се криел от полицията, която не го е търсила.

 

Операцията “тайни българи”  ( с много пари за препиране ) не е секвала от много години. Най-видимата супер тайна винаги е била свързана с пазаруването на медии от поредния неизвестен извършител на покушение срещу свободата на словото в България. 

 

До ден днешен най-големият, но несъстоял се скандал в това отношение, остава представянето на БТВ за американска телевизия и по-точно за собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. Пеевски и за чеп за зеле не става в сравнение с тази “врътка”, според която Мърдок е получил някакви “тайни милиони” от България срещу което неприлично си е дал под наем нещото, което се нарича име, лого, търговска марка.  Целта беше да бъдат измамени лековерните българи, че  телевизията ще работи по “високите американски стандарти” ( по които авторът на тези редове беше принуден да напусне телевизията, та се наложи после Държавният департамент на САЩ да се произнесе, че става дума за “напускане под политически натиск”).

 

Субпродукт на онази тайна “американска” далавера излиза в наше време на политическия ни бит пазар за консумация на опростачената нация, приучена междувременно да кльопа такива субпродукти. Нямам предвид Бареков ( този път).

 

 В графата “приятна изненада”, поднесена от министър Петкова, не можем да не включим и откритието й, че Русия и Китай може да си обединят усилията в името на АЕЦ “Козлодуй”. Това е зарибяване, скрепено със “серп и молот” по “Рибентроп-Молотов”. 

 

 Представяте ли си как малка малка България ще устои в случай на подобен енергиен пакт! Направо като в брадатата смешка, според която Македония обявила война на Китай и била сигурна, че ще победи, но само била загрижена къде ще побере китайските трупове след победата. 

 

Петкова и компания явно са готови да обявят война на България и с нашите дялани камъни по нашите глави. Уверени са, че ще победят. Само не казват къде ще заравят отработеното победно ядрено гориво от руските реактори. Реакционен е явно този въпрос. Не го задават никога на Петкова водещите на телевизионни предавания под страх от отлъчване, пък ако ще и масово облъчване на населението да настъпи някой ден.

 

Отговорът на радиоактивния въпрос може да даде Северна Македония – защо не и на своя територия?. Тя също ни изненада “приятно” със заявка да услужи за осъществяването на руския проект, бягайки иначе през глава от руския натиск срещу нейното присъединяване в НАТО и ЕС. Или става дума за някакви тайни северни ( североизточни, абе направо сибирски) македонци, заклети противници на всичко българско, което са готови а затрият с руския уран?

 

Да не забравяме, че това ням да първият път, когато жертвата си заплаща само средството, с което ще я умъртвяват. В КНР по времето на Мао и неговата културна революция караха семействата да си плащат куршумите, изразходвани от държавата за разстрела на техните близки. 

 

Петкова е упълномощена от Москва да заяви в български превод, че всички, освен руснаците (може и китайците, прекалено големи са да бъдат подминавани с пренебрежение) са кандидати за миноритарни собственици. Минотавърът е един: Русия, която отдавна е хванала българския троянски бик за рогата. Както уточни вчера едно руско специализирано икономическо издание, всъщност България няма друг избор. Нали и самият президент Румен Петков така каза: АЕЦ “Белене е неизбежен проект. Какво друго да означава това за него, ако не именно руски обект, от който България не може да избяга вече 30 години?

 

Да беше жив Ъпдайк , можеше да допише “Заеко бягай”. С продължение на еротичното съдържание. Досещате се сами кой би бил в ролята на любовницата – същата, която в изтекла в Уикилийкс тайна грама от София до споменатия по-горе Държавен департамент на САЩ, посланик Маккълдауни беше описала като държава, “полегнала между Лукойл и Газпром”. 

 

И Росатом също е в тази руска тройка. 

 

“ Истината е, че ти си чудовищен егоист. Ти си страхливец. Не те интересува кое е правилно и кое е погрешно, ти не уважаваш нищо друго освен своите най-лоши инстинкти”. 

 

Цитатът от споменатия роман, смятан за едно от най-добрите произведение за всички времена, е подходящ да замени в разгърнат вид нацистката епитафия “Работата те прави свободен”, изписвана на входа концлагерите. Подобен е имало в Белене, но наслагването на този съветски сюжет върху руския ядрен натиск над България днес е “тайна тема” за концлагеристите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук