Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха да вдигнат ограничителни мерки във взаимната търговия и да работят заедно за разрешаване на сирийския конфликт. Това се случи ппо време на срещата им в Сочи.

Русия бе въвела забрани за много стоки в резултат на ескалиралото напрежение между двете страни, след като Турция свали руски боен самолет до границата със Сирия през ноември 2015г. В отговор Турция наложи забрана за внос на руски износ на пшеница, царевица и слънчогледово олио.

На съвместна пресконференция след срещата Путин отбеляза, че „всички ограничения разрушават икономиката и вредят на нашите производители. Сега можем да кажем с пълна увереност, че процесът на възстановяване на руско-турските отношения е завършен и ние се връщаме към нормалните партньорски отношения.”

Руският президент също така заяви, че ограниченията във всички търговски зони ще бъдат премахнати, с изключение на тези за внос на домати от Турция, които ще останат, докато руските селскостопански производители нe cи възвъpнaт влoжeнитe в пpoизвoдcтвoтo инвecтиции

Ердоган се съгласи и допълни, че и по други въпроси те също са постигнали споразумение.

По време на срещата Путин и Ердоган обсъдиха начините за справяне със сирийския конфликт и повториха общите си обещания за съвместна работа за прекратяване на кризата в разкъсаната от войната държава.

Двамата президенти изразиха подкрепата си за идеята за създаване на безопасни зони деескалация в Сирия, предложение, подкрепено от президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Нашият здрав разум е, че създаването на безопасна зона трябва да доведе до по-нататъшно умиротворяване на положението и засилване на режима за прекратяване на огъня, за да се спрат кървавите конфликти. Това е най-важното условие, позволяващо на страните да започнат политически диалог. Накрая трябва да се възстанови териториалната цялост на Сирия и да се постави страната под единно лидерство”, обяви Путин.

Двамата президенти също така изразиха, че и двете страни трябва да засилят сътрудничеството между разузнавателните служби, за да се противодействат по-добре на тероризма.

Що се отнася до предполагаемото нападение срещу химически оръжия в провинция Идлиб в Сирия в началото на април, Путин и Ердоган изразиха увереност, че отговорните трябва да бъдат изправени пред съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!