Вторият кръг от руско-турските консултации, целящ да облекчи напрегнатата ситуация в сирийската провинция Идлиб, започна в Москва във вторник. Руската делегация, водена от президентския пратеник за Сирия, Сергей Вершинин, и турската делегация, начело със заместник-министъра на външните работи Седат Онал, се опитват да намерят решение за най-новото огнище на насилие в зоната на деескалация на Идлиб.

Освен дипломатите, и двете делегации включват представители на военни и разузнавателни служби. Според дипломатически източници турската делегация подчерта необходимостта от бързо прекратяване на боевете и предотвратяване на по-нататъшното влошаване на хуманитарната ситуация в региона.

Друга точка от дневния ред включва мерките, които биха могли да бъдат предприети в Идлиб, за да се гарантира пълното изпълнение на споразуменията, постигнати по меморандума от Сочи.

През септември 2018 г. Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актове на агресия. Оттогава обаче повече от 1800 цивилни са били убити при нападения на режима и руски сили, като това се отрази разрушително както на прекратяването на огъня през 2018 г., така и на новото, започнало на 12 януари.

Ситуацията се усложни още повече през последните две седмици, когато зачестиха директните сблъсъци между частите на Башар Асад, които се опитват да напредват в Идлиб, и турските войски, разположени там. Президентът Ердоган вече заплаши с нова военна операция в Сирия, а турски танкове и артилерия се предислоцираха към сирийската граница.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!