Караянчева
на снимката: председателят на НС Цвета Караянчева

Председателят на парламента Цвета Караянчева смята, че машинното гласуване ще затрудни „изключително много български граждани”.

В село Бело поле, община Ружинци, където откри нова детска градина, Караянчева изтъкна няколко доста странни факта срещу въвеждането на машинното гласуване: възрастните хора се притеснявали от техниката, а младите избиратели нямали да чакат на опашка, за да гласуват.

Интересно е да се спомене, че и при гласуването с хартиена бюлетина се чака, тъй като обикновено в една избирателна секция има по една, максимум две „тъмни стаички”. Не веднъж са показвани снимки на опашки от хора, които чакат да гласуват. Друг интересен факт е, че гласуването с машина отнема по-малко от 30 секунди.

Караянчева обаче днес каза, че дебатите в парламента предстоят  ще „бъде прието това, което е в интерес на българските граждани”.

„Днес в Народното събрание са провежда заседание на работната група за промените в Изборния кодекс, където се очаква да се чуе мнението на различните парламентарни групи. След това се очаква да има едно общо решение и там, където не се припокриват мненията на колегите, ще се обсъждат в зала допълнително. Няма как да бъдем единодушни по всички теми“, уточни Караянчева.

На днешното заседание присъстват експерти от ГРАО, „Информацинно обслужване“ и неправителствения сектор.

ДПС настояват в секциите под 300 избиратели да не се гласува машинно.

В интервю Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” каза, че той и колегите му са категорично против машинното гласуване, защото било лесно за манипулиране.

От БСП пък настояват за активна регистрация на избирателите – в списъците да присъстват само хора, гласували на предните избори. Това не изключва в изборния ден да се дописват избиратели с редовни документи.

А „Воля“ иска резултатите от машините да се сравняват с резултатите от хартиени разписки, които те да дават на избирателя. А тези разписки да се събират в урна.

Припомняме, че на последното си заседание правителството реши да започне процедура с ЦИК за купуването на 15 000 машини за гласуване. По закон на следващите избори не може да се гласува с хартиени бюлетини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!