Снимка: NC

77-метровият кораб-призрак MV „Alta“ се удари в крайбрежни скали недалеч от ирландския град Корк, пише вестник „Индипендънт“. Изоставен преди повече от година от екипажа си, MV „Alta“ направи самотна обиколка на Атлантическия океан, като типичен кораб-призрак, който сякаш е обречен да не влезе в нито едно пристанище.

Ръждясалият търговски кораб беше виждан край Америка, Африка и Европа, като упорито отказва да потъне. Пътуването му приключи в неделя, след като бурята Денис го изхвърли на скалист бряг в Ирландия.

Снимка: Michael Mac Sweeney/Provision

В понеделник местната община, служители от бреговата охрана и експерти в корабоплаването обсъждаха какво да правят с кораба-призрак.

„Призоваваме гражданите да не доближават изхвърления кораб, защото е на опасно място и не е стабилен.“, казаха от кметството в Корк, след като кораба-призрак започна да генерира значителен интерес.

Еколог, който посети мястото каза, че няма видими следи от замърсяване. Чака по-голям отлив във вторник сутринта, за да се направи по-подробен оглед.

Корабът MV „Alta“ е построен през 1976 г. Първоначално е плавал под танзанийски флаг, но сменя собственика си и през 2017 г. Тръгнал от Гърция към Хаити през септември 2018 г., но се повредил на около 1380 морски мили източно от Бермуда. Екипажът от 10 души не бил способен да го ремонтира и бил спасен от MV „Alta“ от катер на бреговата охрана на САЩ. Собственикът платил корабът да бъде изтеглен на буксир, но в Гвиана някой го откраднал и оттогава съдбата му е неизвестна.

Корабът бил забелязван на няколко пъти – в средата на Атлантическия океан, край бреговете на Африка, край Испания и накрая недалеч от Ирландия.

В моряшките митове и легенди един от най-известните кораби-призраци е т.нар. Летящ холандец. Той е прокълнат никога да не може да пристане и да обикаля океаните вечно.

Митовете за Летящият холандец са поне на 300 години, като преданията казват, че ако друг кораб го приближи, призрачния му екипаж ще се опита да изпрати послание на отдавна починали хора. Забелязването на Летящия холандец било считано за предзнаменование за зла участ на кораба, чийто екипаж го е видял.

За разлика от митичния Летящ холандец, друг кораб-призрак, „Мери Селест“ е бил съвсем истински и до днес остава една от най-големите загадки в мореплаването.

През декември 1872 г. американската търговска бригантина е забелязана недалеч от Азорските острови без екипаж, макар и напълно годна за плаване. Личните вещи на моряците на борда й били непокътнати. Товарът също бил в наличен. Корабът имал достатъчно провизии, но на борда нямало нито един човек, а за последно в корабния дневник било писано преди 10 дни.

Снимка: Cumberland County Museum and Archives

И до днес не е известно каква е съдбата на екипажа на „Мери Селест“. Нито един от моряците или останки от тях не са били открити.

Има редица теории, от пиратство от страна на канадския екипаж на плавателния съд, който открива кораба-призрак, до бунт на борда на „Мери Селест“ и дори нападение от гигантски октопод, който отнесъл в морето всички хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!