Война в Украйна
Украински войник на позиция близо до Киев, Украйна

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Русия укрепва своите позиции и численост на южния фронт на Украйна, и заради вероятна украинска контраофанзива. Най-вероятно ще се подготвят за нападение, твърдят британски и украински военни власти.

„Руските войски почти сигурно се струпват на юг, или чакат украинска контраатака, или се готвят да атакуват. Дълги колони от руски военни камиони, танкове, артилерия продължават да се движат от Донбас на югозапад“, казаха от британското министерство на отбраната.

Взаимни обвинения за обстрела на АЕЦ „Запорожие“

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за подновения обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката. Украинският президент Володимир Зеленски призова за нови международни санкции срещу Москва за „ядрен терор“.

Ядреният надзорен орган на ООН призова за незабавно прекратяване на всички военни действия в близост до централата, след като тя беше ударена от обстрел в събота вечерта, което доведе до спиране на един от реакторите и създаде „реален риск от ядрена катастрофа“.

Военни престъпления

Украйна разследва почти 26 000 предполагаеми случая на военни престъпления, извършени след нахлуването на Русия през февруари, и е повдигнала обвинения на 135 души, каза нейният главен прокурор. От обвинените около 15 са в украински арест, а останалите 120 остават на свобода.

Зеленски: Няма да има преговори с Русия

Зеленски каза в неделя, че не може да има преговори с Русия, ако тя продължи с референдуми в окупираните райони на Украйна за присъединяване към Русия. Руските сили сега държат големи територии в района на Донбас в източната част на Украйна и в южните райони, където официални лица изтъкнаха възможността за провеждане на референдуми.

Украинското зърно

От украинските пристанища Южни и Черноморск тази сутрин са отплавали още два кораба, натоварени със зърно, в рамките на споразумението за осигуряване на коридор за износ, постигнато в Истанбул на 22 юли, съобщи министерството на отбраната на Турция.

От пристанището Южни е отпътувал корабът „Сакура“, който превозва 11 хиляди тона соя за Италия, а от Черноморск – корабът „Аризона“ с 48 458 тона царевица за турското пристанище Искендерун.

Към Истанбул, където е базиран Съвместният координационен център, учреден по силата на споразумението, продължават курса си още четири кораба, които отпътуваха от Украйна вчера. Очаква се те да хвърлят котва край турските брегове тази вечер и да бъдат инспектирани утре.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за договореността – ООН и Турция.

Папа Франциск приветства напускането на корабите, превозващи зърно от украинските черноморски пристанища. Той каза че това може да бъде модел за диалог за прекратяване на войната в Украйна.

„Амнести интернешънъл“ се извини

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ се извини за „стреса и гнева“, причинени от доклад, който обвинява Украйна, че застрашава цивилни. Извинението идва, след като ръководителят на „Амнести“ в Украйна Оксана Покалчук ​​каза, че подава оставка, тъй като се противопоставя на публикуването на доклада. Тя заяви, че правозащитната група несъзнателно е „създала материал, който звучи като подкрепа за руските разкази за инвазията“.

И Швеция ще обучава украински персонал

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс приветства решението на Швеция да се присъедини към страните, участващи в ръководената от Обединеното кралство програма за обучение на украински персонал в Обединеното кралство.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук